woensdag 22 maart 2017

Onze Prijs voor Groenste Project 2016

Sinds enige jaren reiken wij vanwege nationale Boomfeestdag een prijs uit voor het Groenste Project van het afgelopen jaar. Die prijs bestaat uit een boom. Alle Achterhoekse gemeenten konden hun Groenste Project bij ons indienen. 

Zo won de gemeente Oost Gelre al twee maal achter elkaar, respectievelijk voor het ludieke Project “Een Gratis Boom mot kunn’n” (prijs: een lindeboom/ Tilia cordata) en vorig jaar won de Imkervereniging in Lichtenvoorde een Paulownia tomentosa, omdat zij, in samenwerking met de gemeente Oost Gelre, een mooi en belangrijk bijenproject hebben opgezet in het Wentholtpark.

Voor 2016 hebben wij gekeken naar de vele landgoederen die de Achterhoek rijk is.
Vanwege het feit dat hier de afgelopen jaren grootscheeps is geïnvesteerd in renovatie van tuin en parkbos, hebben wij deze keer onze Prijs voor het Groenste Project van 2016 toegekend aan historische buitenplaats De Wildenborch in Vorden! (http://www.wildenborch.nl).


De beeldbepalende Catalpa aan de vijver.
In ons land wordt bijna de helft van bossen en parkbossen in ons land beheerd door landgoedeigenaren. Zij hebben niet alleen de lusten, maar zeker ook de lasten. Wel heeft het publiek alleen de lusten met dagelijks vrije toegang om te wandelen in de parkbossen.
Op de Open Dagen van De Wildenborch kunt u komen genieten van de mooie tuin met meerdere bijzondere boomsoorten: o.a. de monumentale Libanon ceder, de Moerascypres, waarbij vooral ook niet te vergeten de prachtig gerestaureerde eeuwenoude beukenberceau!

Tevens is het feit dat dit jaar ook het Staringjaar is vanwege de 250e geboortedag van de Achterhoekse schrijver en dichter A.C.W. Staring, bewoner van De Wildenborch, een aardige bijkomstigheid.
Binnenkort zullen wij de prijs overhandigen: een door de familie gekozen eikensoort:
Quercus x hispanica Fulhamensis. 
Dit is een kruising tussen Quercus cerris en Quercus suber (kurkeik). Het is een halfwintergroene tot geheel bladhoudende boom. Het blad is leerachtig, 5 tot 10 cm lang, en de eikels zijn behaard en eivormig.

De gerestaureerde berceau/ loofgang



Quercus x hispanica Fulhamensis

De monumentale Libanon Ceder die ooit tijdens een storm
is omgewaaid, gestut en gewoon is doorgegroeid!

Achter de Ceder de ingang naar de berceau of loofgang.

De prachtige tuinen van kasteel De Wildenborch in Vorden zijn een aantal malen per jaar te bezoeken:
http://www.wildenborch.nl/openstelling_tuinen_wildenborch.php